Thuis makkelijk en pijnloos harsen? Dit zijn onze tips!


Welke soorten hars zijn er?

Op de Nederlandse markt zijn er verschillende soorten hars: harde hars, vloeibare hars en kant en klare harsstrips. In het assortiment van Beauty Millenium hebben wij alleen harde hars en vloeibare hars opgenomen. Harde hars is hars dat verwarmd moet worden zodat je vervolgens de hars met een spatel in een dun laagje op de huid kan aanbrengen. De harde hars is verkrijgbaar in harsparels, ook wel harskorrels genoemd, of als filmhars. Harde hars wordt na enkele seconden hard en kan worden verwijderd zonder ontharingsstrips. Harde hars is geschikt voor het harsen van gevoelige oppervlakten van het lichaam zoals het gezicht, de oksels en de bikinilijn. Dit komt omdat harde hars zich hecht aan de haren en niet aan de huid.

Vloeibare hars is hars dat verwarmd moet worden zodat je vervolgens de hars met een roller zo dun mogelijk op de huid kan aanbrengen, in de richting van de haargroei. De hars blijft een dunne samenstelling houden en wordt met behulp van ontharingsstrips verwijderd. Warme hars is geschikt voor het harsen van grotere oppervlakten van het lichaam zoals de armen, benen en de rug. Er zijn twee soorten vloeibare hars: in olie oplosbaar of in water oplosbaar. In water oplosbare hars wordt ook wel suikerhars genoemd: hars dat geheel of gedeetelijk bestaat uit het ingredient suiker. Suikerhars is zeer zacht voor de huid en daarmee aan te bevelen voor mannen en vrouwen met een allergische of overgevoelige huid.

Harspatronen, harsblokjes of harspotten?

Er bestaan veel verschillende soorten harsproducten waardoor het erg lastig kan zijn een keuze te maken. Bij Beauty Millenium maken wij een onderscheid tussen harspatronen, harsblokjes en harspotten.

Harsen met een harspatronen wordt steeds populairder vanwege het gebruiksgemak en de hygiënische eigenschappen van het systeem. Met een paar handelingen ben je klaar voor het effectief verwijderen van ongewenst haargroei! Er zijn verschillende soorten harspatronen en elk harspatroon heeft zijn individuele specifieke eigenschappen. Enkele harspatronen in ons assortiment zijn voorzien van een vaste rollerkop echter zijn er ook een harspatronen met een verwisselbare rollerkop. Verwisselbare rollerkoppen, met ieder zijn eigen breedte, zijn terug te vinden in het assortiment van Beauty Millenium. Voor het harsen met harspatronen heb je een harsverwarmer nodig.

Harsen met harsblokjes is geschikt voor het harsen van gevoelige delen zoals het gezicht, de oksels of de bikinilijn. Het voordeel van harsblokjes is dat je precies het aantal harsblokken kunt verwarmen dat je op dat moment nodig heeft. Zo hoef je niet onnodig hars weg te gooien! Erg voordelig in gebruik dus. Voor het harsen met harspatronen heb je een harsverwarmer nodig.

Harsen met harspotten is de oplossing als je kiest voor vloeibare hars. Harde hars wordt niet in blikken verkocht. Hars uit harspotten wordt met een spatel zo dun mogelijk op de huid gebracht en met een ontharingsstrip verwijderd. Ons assortiment harspotten bestaat uit gewone hars, suikerhars en filmhars. Suikerhars wordt vaak vergeleken met gewone hars. Met suikerhars wordt een soort suikerpasta gebruikt die alleen de haartjes verwijderd en zich niet hecht aan de huid. Hierdoor is het minder pijnlijk dan gewone hars uit harspotten. Bij filmhars wordt de hars op de huid aangebracht en zonder strip verwijderd. Doordat filmhars zich aan de haren hecht en niet aan de huid, wordt deze methode door sommige als prettiger ervaren. Filmhars wordt vaak gebruikt voor gevoelige lichaamsdelen, zoals gezicht, oksels, bikinilijn en Brazilian. 

Welk type hars is geschikt voor mijn huid?

Er bestaan veel verschillende soorten huidtypen en het is belangrijk om te weten tot welke type jouw huid behoort voordat je begint met harsen. Zoals bij elke ontharingsmethode, is het slim om het product eerst uit te proberen op een klein stukje van de te ontharen huid, voordat je begint met harsen.

Azuleen hars: azuleen hars is geschikt voor de normale tot de gevoelige huid. Azuleen kalmeert, verzacht en maakt de gevoelige huid weerbaarder en gezonder. 
Naturel hars: naturel hars is geschikt voor alle huidtypen. Naturel is clean, easy en parfumvrij. 
Roze hars: roze hars is geschikt voor de extra gevoelige huid, dunne huid. Roze hars bevat titaniumdioxide wat de trekkacht vermindert.
Lavendel hars: lavendel hars is geschikt voor de vochtarme/droge huid. Lavendel staat bekend om zijn verzachtende werking.
Aloe Vera hars: aloe vera hars is geschikt voor alle huidtypen. Aloe Vera is verzachtend, hydraterend en kalmerend.
Negra hars: negra hars is geschikt voor dikke en resistente haren die niet volledig verwijderd kunnen worden. Negra bevat mineralen en extracten uit de zee.


Voor de harsbehandeling: welke harsbenodigdheden heb je nodig om thuis te kunnen harsen?

Om thuis te kunnen harsen, zijn de volgende harsbenodigdheden onmisbaar: een harsverwarmer, harsspatels/harskwasten, harsstrips en een kalmerende lotion voor na het harsen. Alles wat je nodig hebt voor een effectieve behandeling binnenshuis! Voordat je aan de slag gaat met harsen, is een goede voorbereiding nodig. Één van de vragen die we vaak krijgen, is vraag hoelang de haartjes moeten zijn om goed te kunnen harsen.Voordat je begint met het hele harsproces moet je eerst ervoor zorgen dat je haartjes lang genoeg zijn. Wanneer ze te kort zijn, is er een grote kans dat de hars zich niet aan de haartjes hecht. En je wil natuurlijk niet al die energie erin steken zonder resultaat. Zorg er voor dat je je zo'n 2 à 3 weken voor de harsbehandeling niet scheert. De haartjes zijn dan ongeveer een halve centimeter lang. Een andere handige tip voor de harsbehandeling is om je benen de avond van tevoren te scrubben. Je verwijdert hierdoor alle dode huidcellen en de haartjes worden iets losser. Je gaat dan merken dat het harsen ook een stuk soepeler zal verlopen.Tijdens de harsbehandeling

Nadat je de huid hebt voorbereid op de harsbehandeling is het tijd om zelf te gaan harsen. Verwarm het harspatroon, het harsblokje of de harspot in een geschikte (professionele) harsverwarmer en wacht tot deze vloeibaar is. Om verbranding te voorkomen, test je de temperatuur van de hars altijd eerst op de binnenkant van je pols of op de bovenkant van je hand. Zo kun je controleren of de hars niet te warm is. Breng met een harsspatel de hars in een dunne, egale laag aan op de huid. Bij het aanbrengen span je de huid met jouw ene hand goed aan en strijk je met jouw andere hand de hars in de richting van de haargroei. Als je een harspatroon gebruikt: plaats de rollerkop zo plat mogelijk op de huid zodat de rollerkop volledig contact heeft met het te ontharen lichaamsdeel. Trek de huid goed strak en verwijder de harsstrip in een soepele beweging van de huid, tegen de haarrichting in. Als je hars uit een harspot gebruikt of een harsblok: breng de hars met een spatel aan door een vlotte glijbeweging over de huid te maken. Trek de huid goed strak en verwijder de harsstrip in een soepele beweging van de huid, tegen de haarrichting in. Bij filmhars zijn geen harsstrips nodig.


Verzorging na het harsen

Verwijder de laatste harsrestjes met een lotion. Het is zeker aan te raden om na het ontharen een nabehandelingslotion te gebruiken, dit dien je na de ontharing aan te brengen. Een goede nabehandelingslotion ontsmet de huid na het ontharen en heeft een verzachtende werking. Na het harsen kan je huid licht geïrriteerd zijn en aanvoelen. Dat is heel normaal. Je huid moet zich weer even herstellen. Meestal trekt de roodhuid na het harsen binnen 24 uur weg.


Hoe lang blijft je haar weg na harsen?

Hoelang het haar wegblijft na het harsen, verschilt per persoon. Over het algemeen kunnen we stellen dat na het harsen de haartjes 3 tot 4 weken wegblijft. De eerste haartjes zullen wel al eerder zichtbaar kunnen zijn. Dit komt omdat haren in verschillende fases groeien. De haartjes die je dus eerder ziet, zijn niet de haren die geharst zijn. Dit zijn de haren die te kort waren om te waxen of haren die nog onder de huid zaten op het moment van waxen. Dit kun je goed beperken door regelmatig te harsen. Wij raden je aan om elke 4 tot 6 weken te harsen voor het beste resultaat.


Wat is beter waxen of harsen? En wat is het verschil tussen harsen en waxen?

Er is geen verschil tussen harsen en waxen. Harsen is het Nederlandse woord voor het verwijderen van haren met een kleverige substantie. Waxen is het Engelse woord wat komt door de populariteit van de Brazilian Wax. Waxen is dus puur de engelse vertaling voor harsen, oftewel het verwijderen van ongewenst haargroei met behulp van een warme was (hot wax).